Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2017. Október 30. 10:30, hétfő | Helyi

Csúcsot döntött a Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE

Csúcsot döntött a Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE

Több szempontból is csúcsot döntött pénteken a Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE, melyet harmadik alkalommal rendezett meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe és a Művelődési Ház.

Az Idősek Klubja munkatársai pontosan 20 kilónyi mézes sült tököt készítettek el a rendezvényre, a gyerekek, felnőttek zsúfolásig megtöltve az intézményt, több mint 100 tököt faragtak ki, a legsúlyosabb termény pedig majdnem 15 kilót „vert rá” a tavalyi győztesre.

A szervezők 2015-ben nem titkoltan azzal a szándékkal rendezték meg a programot, hogy „megfúrják” a halloween-i szokásokat, s felhívják a figyelmet a tökfaragás, töklámpás honi gyökereire. A legenda szerint ugyanis Salamon trónviszályban állt Lászlóval, s bár 1081-ben elismerte, mint magyar királyt, terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László a visegrádi vár tornyába záratta, s hogy éjszaka is szemmel tarthassák, töklámpásokkal világították ki a tornyot. Ezek a töklámpások a Dunán közlekedő hajósoknak is iránymutatást nyújtottak, innen ered a mondás, hogy „fénylik, mint Salamon töke”.
Ilyen töklámpások készültek garmadával pénteken, a felkészültebbek már előre megrajzolt tökkel érkeztek, de természetesen azok is faraghattak, akiknek gondot okozott az „alany” beszerzése, hiszen ők pontosan 100 faragásra váró darab közül válogathattak.

A tök jó buliban azok az apróságok sem unatkoztak, akik inkább anyura, apura, vagy a nagyszülőkre bízták a lámpás elkészítését: ők a nagyteremben a Csiri-Biri Játéktár óriás tökös fajátékaival mókáztak rendületlenül, vagy éppen türelmesen várták, hogy Magda Patrícia keze nyomán átalakuljon az arcocskájuk.
Hagyományosan a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”, a meglepetés kategória, a legkisebb tök eldöntéséhez még egy harmadikat is be kellett vetni. A 18 nevező összesen 212 kilónyi tököt cipelt, tolt talicskán, vonszolt maga előtt, s a helyezéstől függetlenül valamennyien egy-egy sütőtökös muffint majszolhattak el. Zömmel 4 – 8 kilós példányok érkeztek, így amikor 63,5 kilót mutatott a mérleg Heim Mihály terményének mérésekor, szinte mindenki borítékolta a győzelmét, hiszen a termetes példány majdnem 15 kilót vert rá a tavalyi győztesre. A Králl fiúk minden évben dobogós helyezést érnek el, ezért idén is egyre izgatottabban várta a mezőny az érkezésüket. A trónfosztásuk azonban annak ellenére elmaradt, hogy egy 53 kilós tök becipeléséhez kértek segítséget. Ezzel a súllyal tavaly a legnagyobb tortát nyerhették volna el, idén azonban másodikként „csak” a közepeshez volt elegendő.

A legkisebb méretű, tökformájú tortát a mindössze 2,5 éves Hevesi Kinga fogyaszthatta el családjával, ők egy 19 kilós tökkel szerezték meg a harmadik helyet. Idén a szervezők meglepetésként a legkisebb súlyúakat is díjazták, s mivel a két pincuri tök között csupán 3 dekányi különbség volt, Koródi Dominik (13 dkg.) és Bognár Lilla Viktória (10 dkg.) is különdíjat vehetett át, míg Szalai Fanninak a Fortuna kedvezett a nevezők közötti sorsoláson, így ő is díjtalanul készíttetheti el a Művelődési Ház november 26-ai Advent-elő programján Karikatúra Anginél Walt Disney stílusú karikatúráját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.